top of page
  • Foto van schrijverReachingPeaks | BaseCamp-NL

Toppoging geslaagd!

Bijgewerkt op: 14 apr. 2023

Inmiddels is het stil in Kosovo High Camp… Met nog een paar uur te gaan tot net iets na middernacht, liggen de DRP teamleden in hun tentjes, na een overdadige en voedzame maaltijd. Dat gaan ze zometeen nodig hebben als ze iets na 24.00 uur zullen gaan beginnen aan de toppoging.De tocht van Karanga Camp naar Kosovo Camp op 4.800m was vandaag gelukkig niet lang, maar in de ijle lucht gaat het lopen trager en ben je aanzienlijk sneller buiten adem dan normaal gesproken op platte, Nederlandse bodem het geval is. Met alle kilometer en hoogte meters die nu gemaakt zijn, zit het team inmiddels in het kamp wat hen zo dicht mogelijk bij de top heeft gebracht. Na aankomst in dit kamp was het zaak om verder zo veel mogelijk kracht te besparen, want vannacht en morgen zullen ze ongelofelijk veel energie nodig hebben op weg naar de top en tijdens de afdaling.


Het is voor velen lastig om op deze hoogtes goed in slaap te vallen. Zeker met het hoogtepunt van de reis nu zo nabij! Dus dat is nog even schaapjes tellen, of rustig naar muziek luisteren.

Boven de 4.500m is het lastig om nog punten te vinden die mobiel bereik bieden. Vandaar ook dat er geen foto’s van vandaag zijn gedeeld. De twee prachtige foto’s bij deze blog hebben we gisterenavond (14/10) vanaf de Kilimanjaro ontvangen. Nick deelde deze foto’s en vertelde dat het uitzicht op de top echt machtig is, ook vanuit Karanga Camp. Op de foto hiernaast is dat camp te zien in het avondlicht.Zodra er morgen weer mobiele verbinding mogelijk is en we vanaf de Kilimanjaro bericht hebben, zullen we een update delen via deze website. Voor nu wensen we het team nog een paar uur goede rust, en net na middernacht heel veel succes tijdens jullie toppoging! Wij leven innig mee!


TOP BEREIKT!

Het is gelukt! Vanochtend rond 8.30 uur ontvingen we bericht van ons DRP team, en ze hebben in alle vroegte op de top van de Kilimanjaro, ook wel ‘the roof of Africa’ gestaan op 5,895m! Wat een prestatie! Toen ze de top bereikten, kwam ook net de zon op. “Dat was echt een onvergetelijk moment”, aldus Martijn. “Na uren klimmen in het donker, waarbij je niet meer zag dan de sterrenhemel en de grond een of twee meter voor je voeten in het schijnsel van je hoofdlamp, was het echt grandioos om ineens in het licht van de hele vroege zon zo’n spectaculair uitzicht te zien. We keken vanuit de top uit over gletsjers en ijsmassa’s, zeer indrukwekkend. Echt een van de aller mooiste uitzichten die ik ooit in mijn leven heb gezien!”De toppoging is voor middernacht ingezet, waarbij het team in tweeen is verdeeld. De ene helft van het team die in een een ietwat lager tempo klom, is als eerste vertrokken. De andere helft volgde later, en net voor ze de top bereikten kwamen ze bij elkaar om samen de laatste kilometers te maken. Dat laatste stuk ging over een ‘vals plat’, dus wanneer je denkt er bijna te zijn, is het toch nog lang durend en licht hellend stuk naar de echte top bij ‘Uhuru Peak’. Daar is gewacht tot 20 teamgenoten samen op de foto konden: Nick Mulder, Willem Blom, Daan van den Boogaard, Tom de Jong, Ben Janssen, Ernst Fluttert, Frank Deurvorst, Britt Mekel, Martijn Rentmeester, Michiel Roosendaal, Jacqueline Olivier, Mitch Zijlmans, Franka van Velthoven, Valentijn Punt, Miranda van Winden, Laurens Dols, Robin Suidgeest, Willem Reddingius, Jacob Boersma en Anna Klapwijk. Jawel 20 personen maar liefst! Een DRP record gaat zo de boeken in!


Ad Veken is eerder onder begeleiding van Niels Koekkoek afgedaald naar Mweka Camp omdat hij te veel last kreeg van de hoogte. Dat eerder afdalen heeft ervoor gezorgd dat hij zich nu al weer beter voelt. Kevin Land heeft helaas zijn tijdens de toppoging vannacht bij Stellapoint besloten om eerder om te keren, eveneens op basis van klachten die door de hoogte veroorzaakt zijn. Als je zo ver bent gekomen, zijn dergelijke besluiten erg pittig en dus erg moedig van beide heren, en ook voor Niels die Ad begeleid heeft. Ook voor Kevin geldt dat hij zich door het snelle afdalen met begeleiding van de gidsen inmiddels al weer beter voelt. “Hij zit al weer met de rest te toepen”, zei Niels tijdens de update vanavond.


Heel mooi dat dus ook de lange, zware afdaling geslaagd is, en dat het team weer bij elkaar is. Dat afdalen verliep in 2 etappes. Onderweg naar beneden zijn de klimmers weer in Kosovo Camp terug gekeerd, waar ze 2 uur gerust hebben, en kort konden herstellen van de zeer inspannende, lange klim naar de top. Daarna zijn ze afgedaald naar Mweka Camp op ongeveer 3,000 meter. Daar is inmiddels uitgebreid gegeten, en worden volop ervaringen uitgewisseld. Zo veel dierbare belevenissen, wat een onvergetelijke ervaring zijn ze rijker na deze expeditie!

Team DRP 2018, proficiat! You did it! Wij zijn trots en erg blij dat jullie weer samen zijn in Mweka Camp. En uiteraard een bijzonder chapeau, voor Niels die de hele expeditie coordineert! Heel veel dank voor al weer een hele succesvolle, geslaagde DRP missie.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page