top of page
  • Foto van schrijverReachingPeaks | ExpeditionTeam

Het laatste station bereikt voorafgaand aan de toppoging

Bijgewerkt op: 17 apr. 2023

Lieve Kili,

Vandaag zien we je van nog dichterbij en helemaal zon overgoten. Dit uitzicht vanuit het kamp is echt schitterend. We kijken namelijk over de wolken heen, die het ochtend zonlicht weerkaatsen. Tijdens de tocht oefenen we voor het eerst het treintje in het tempo van de toppoging. Stap voor stap achter elkaar aan volgen we onze gids Herman en dat loopt gesmeerd. Aanzienlijk trager dan dat we in Nederland lopen, maar dat komt omdat er hier op grote hoogte voelbaar minder zuurstof in de lucht zit. Na een uur nemen we de eerste pauze en evalueren we de opstelling. Herman vindt het wonderlijk dat er nog mensen praten tijdens het klimmen en raadt vooral aan om de adem te sparen.


Het Karanga kamp hebben we al snel ver achter ons gelaten en het uitzicht wordt met iedere stap mooier. Het is na dagenlang regenen eindelijk droog en we hebben een stralende dag! Door een soort vallei lopen we gestaag door richting Barafu Camp. Aan onze linkerzijde is continu de top te zien die nog steeds een klein laagje sneeuw heeft. Veel mooie foto’s zijn er onderweg gemaakt en het team is blij met de zonnige omstandigheden vandaag. We hebben geluk, want ons high camp voor de toppoging ligt niet in Barafu Camp. De lokale gidsen hebben samen met Niels geregeld dat we nog 200m hoger kunnen beginnen aan de toppoging in Kosovo Camp op 4.800m. Dit scheelt vannacht een uur bikkelen, waardoor we meer kans hebben om met het gehele team de top, ofwel Uhuru peak, te halen.


Inmiddels zitten we met het voltallige team te genieten van een stevige lunch in Kosovo Camp. Daarna duiken we allemaal onze tentjes in voor een paar uur slaap tot het avondeten. Na het avondeten nog een keer slapen totdat we om middernacht gaan beginnen aan de toppoging. Onze gids Herman zegt hierover: “Keep the positive mental attitude, because we are here for a mission!“

Wist je trouwens dat:

  1. We vandaag de hele dag in de zon hebben gelopen?

  2. Insmeren erg belangrijk is omdat je in no time verbrand op deze hoogte als de zon eenmaal schijnt?

  3. Het vanwege de hoogte maar ook de spanning lastig is om goed in slaap te vallen?

  4. En wij nu eindelijk in uren i.p.v. dagen kunnen aftellen tot we de toppoging vannacht om middernacht gaan starten?

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page