top of page
  • Foto van schrijverReachingPeaks | BaseCamp-NL

The roof of Africa bereikt! Kilimanjaro in de pocket!

Bijgewerkt op: 11 apr. 2023

Aan diverse reacties vandaag was te merken dat velen van jullie het DRP team op de voet gevolgd hebben, en zo aan het satellietsignaal op de website onder ‘live’ zagen dat het team in alle vroegte vanochtend de top van de Kilimanjaro op 5.895 meter heeft bereikt. Een plek die de Tanzanianen ook wel ‘the roof of Africa’ noemen. Wat een prestatie!


Svetlana en Paul brachten vanavond telefonisch verslag uit van een hele lange dag, die eigenlijk meteen na middernacht begon met een nachtelijke maaltijd. En daarna met heel veel kleding aan en bepakking op, op naar de top! Paul vertelde dat de klim richting Stella Point en de top heel spannend en indrukwekkend was aangezien het een tocht door het pikkedonker betrof: “Als je om je heen kijkt zie je alleen een aantal bewegende hoofdlampjes. Het was ook erg koud, na vier lagen kleding hadden meerdere mensen het nog steeds koud. Soms krijg je tijdens de klim het idee dat er geen einde aan komt, aangezien je vrijwel alleen maar zigzaggend stijgt en het lastig is je te oriënteren. Er ging volgens mij dan ook een geluidloze zucht van opluchting door de groep toen hoofdgids Herman aankondigde dat we nog een uur van Stella Point verwijderd waren.”

Svetlana voegt daaraan toe dat er al na een uur of twee geen water meer uit de camel bags kwam omdat de slangen bevroren waren van de kou. Gelukkig waren daar die bijzonder attente en oplettende gidsen die de toppoging begeleiden en steeds zorgden dat er warm water uit de thermosflessen was zodra er heel kort gepauzeerd werd. De pauzes waren maar heel kort om te veel afkoelen te voorkomen. En verder ging het weer, hoger en hoger…

Totdat iets na het bereiken van Stellapoint de zon opkwam. Wat was dat onbeschrijfelijk! Het weidse zicht wat zich toen ontvouwde en alles in dat prachtige vroege zonlicht. Wederom had het team geluk met het weer, en was


Het team is bijna voltallig op de top beland. Helaas heeft echter een teamlid eerder de afdaling in moeten zetten. Na aankomst gisterenavond in high camp op 4,800 meter had Dirk helaas veel last van hoogteziekteverschijnselen. Na zorgvuldig overleg is samen met de gidsen besloten dat het voor Dirk’s gezondheid het beste was af te dalen naar een lager gelegen camp om daar te kunnen rusten en herstellen. Daardoor kon Dirk niet met het team mee naar de top. Een moeilijke, grote beslissing zowel voor Dirk als voor zijn begeleiders, maar zoals hij vanavond zelf vertelde heeft de afdaling hem goed gedaan en is hij zich gelukkig in de loop van de dag weer een stuk beter gaan voelen. We hebben diep respect voor zo’n moedig besluit, Dirk!

Gelukkig is Dirk inmiddels weer omringd door het hele team in Mweka Camp op 3,000 meter. Ook al was iedereen heel erg moe van de zware, hele lange afdaling, er werden in Mweka Camp volop ervaringen uitgewisseld. Over zo’n belevenis raak je maar niet uitgepraat, vertelde ook Svetlana aan de telefoon. Wat een onvergetelijke indrukken zijn er vandaag en tijdens deze reis opgedaan. De band tussen de teamleden is er alleen maar hechter op geworden nu ze ook dit met elkaar hebben meegemaakt. Wij nemen heel diep ons petje voor jullie af, team! Proficiat!

Morgen daalt het team verder af tot aan de Mechame Gate. Dat is nog best een eind verder afdalen. Wij wensen het team alle goeds en succes bij dat laatste stuk afdalen morgen.Op naar de Kilibiertjes!

Na dit afscheid begon het team met hun gidsen aan de laatste afdaling terug naar Mweka Gate. Een tocht van iets meer dan 3 uur door het tropisch regenwoud, alleen maar afdalen, wat wel pittig is voor alle vermoeide beenspieren. Maar in de verte lonkten al de Kili biertjes. Na zeker een week zonder alcohol, en voor sommigen al een langere periode zonder alcohol, waren die biertjes echt een heerlijk perspectief om ook in de laatste afdaling stevig door te bikkelen.

En inmiddels zijn er al diverse biertjes genuttigd en is er al een paar keer goed getoast op de geweldige teamprestatie die in de afgelopen week geleverd is. Het team is gearriveerd bij de KIA Lodge en zal daar straks genieten van een feestelijke maaltijd. Daaraan voorafgaand is er eindelijk weer gedoucht… Want na zo veel stof van 4 dagen klimmen is het toch wel erg lekker om schoon aan het diner aan te schuiven. Heel veel plezier vanavond, team! Laat het feestmaal en de biertjes jullie smaken. Echt verdiend na jullie prestatie!

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page